Hvordan finansiere utvekslingsåret + jobbtips

Det er mange som har spurt meg om hvordan man får råd til et utvekslingsår, så jeg tenkte jeg kunne skrive litt om det.Det er sånn at programavgiften som blir oppgitt på organisasjonenes hjemmeside er som oftest kun "skoleprisen", det kommer masse i tillegg. På Explorius sin side var prisen i fjor 56 650 kr. (pluss, minus..) og vi har til sammen brukt nå rundt 80 000 kr. (Nå står det at et utvekslingsår koster 61 950 kr., så det går opp hvert år, bare sånn at dere er forberedt på det.) Betalingen på programavgiften er spredd over tre eller fire delbetalinger, vet ikke om dette er forskjellig men min var på to med 11 000 ca så en på  30 000 (ca). Og i tillegg kommer det masse annet som forsikringer (varierer iforhold til hvilken du velger, men det du kan regne med rundt 10 000 kr.), flyskatt (i år på 3000) og alle småting som  Sevis FEE, frimerker og bilder til ambassaden osv. I tillegg kommer jo tre turer til Oslo for dere som bor langt unna (informasjonsmøtet og ambassadebesøk + når du skal reise såklart) så da må dere beregne evt flybilletter/hotell osv.. Så husk på at det er ganske mange fler tusen dere må regne med enn prisen på programavgiften!:-)Du får stipend, MEN, dette kommer ikke før etter du har betalt alt som skal betales så du kan ikke tenke at du skal bettale programavgiften med stipendet. Om det ikke er penger dere har så kan dere da evt låne og betale tilbake med stipendet når dere får det:-) Halvparten av stipendet får dere på høsten (jeg har allerede fått mitt) og den andre halvparten får dere på våren. Og om dere ikke fullfører highschoolåret eller dere ikke kommer inn i VG3 men må gå VG2 om igjen blir stipendet gjort om til lån En fin måte på å spare opp penger til utvekslingsåret er å skaffe seg en deltidsjobb, og mange som har spurt meg om jobben min osv så tenkte jeg skulle skrive litt om det også. Man lærer veldig mye av å ha jobb så tidlig (jeg fikk min da jeg var 15), ikke bare ser det bra ut på CVen men det gir deg store fordeler ved jobbsøking senere pga selve erfaringen og forståelsen for hva en bedrift ønsker og hvordan den fungerer. 

Der hvor jeg jobber så hadde vi verdens beste miljø og noen av de jentene som jobbet der er jenter jeg har blitt kjempeglad i, vi snakker om alt og finner på ting utenfor jobben også. I og med at vi var ca 13 jenter som jobbet der, og alle kom bra overens var det alltid hyggelig på jobb, så jeg har altså lært veldig mye jeg vil få bruk for senere, samtidig som jeg har lært det på en veldig hyggelig og sosial måte! 
Men det er såklart noen baksider ved det og, du må vite at du har tid og klarer å fokusere på skole også:-) Heldigvis var sjefen min veldig forståelsesfull midt oppi alt med utvekslingen, plutselig ambassadebesøk osv, men ikke alle er sånn. Så tenk gjennom du faktisk har tid og energi til en en jobb før du takker ja:-)

Når man er 15/16 kan man ikke være kresen når det kommer til jobb da kles- og skobutikker som oftest ønsker mennesker over 18 slik at de kan være alene og håndtere kassen osv. De letteste stedene å få jobb er på kaféer. Og for å finne ut hvor det er ledige stillinger kan du sjekke ut kjøpesentres hjemmesider f.eks www.sandvikastorsenter.no. På NAV sine sider kan du også finne masse ledige stillinger, og søke veldig oversiktlig etter det du ønsker.

Som sakt kan du ikke være kresen, så skriv MASSE søknader og CVer som du legger oversiktlig i f.eks plastmapper, kle deg ordentlig og gå rundt og lever de personlig! Kom helst alene, ikke vær sjenert, smil og vær utadvent. Vær slik du hadde villet at en jobbsøker skulle fremstilt seg selv om det var din bedrift.

  • Det er lurt å søke i god tid før sommerferien pga mange kommer til å søke sommerjobb, prøv å ikke ha så mange planer i sommerferien og legg vekt på at du er mye ledig/tilgjenglig i ferien under et evt. jobbintervju:-) 

 

  • Et tips til dere som har fått/får jobb er å få et fast trekk fra kontoen deres, f.eks fast dagen etter du har fått lønning, over til sparekontoen. Det er vanskeligere enn dere tror og ta ut 2-3000 i minibanken og sette rett over på sparekonto, det gjør vondt... haha. 

 


Håper dette var litt til hjelp!♥


Kommentarer
Postat av: STINE EDVINSEN

Takk for mange tips! :) Tenkte å søke jobb nå :)

08.08.2011 @ 19:27
URL: http://frokens.blogg.no
Postat av: idun sk

Tusen takk for tipsene! jeg er enda bare 15, men er absolutt nødt til å skaffe meg deltidsjobb nå, ettersom jeg vil på utveksling neste år :) håper bare jeg finner noen som vil ansette ungdommer! men forresten, hvor mye tror du du kommer til å få av foreldrene dine i lommepenger o.l i måneden ca?

09.08.2011 @ 00:03
URL: http://idunsk.blogg.no

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL för detta inlägg:
http://blogsoft.no/trackback/ping/30013972

RSS 2.0
hits